Kuka ja mikä mai?
Kuka ja mikä mai?
KUI JUST MAI?
mai tarkoittaa ranskaksi toukokuuta ja viittaa aikaan,
jolloin sain tulla ensimmäistä kertaa äidiksi
Ja miksi pieni m? No, se nyt vain on niin ihanan paljon pehmeämmän näköinen!
Esikoiseni syntymässä 2011 syntyi lapsen lisäksi myös äiti. Oikeastaan olen niitä, jotka kokevat olevansa äitejä jo raskausaikana. Olin valmistautunut kuumeisesti tuohon hetkeen jo kuukausia, mutta eihän äitiyteen voi ikinä täydellisesti valmistautua. Kestovaippojen, lastenvaunujen, vauvanvaatteiden ja muun materian lisäksi minun olisi ollut hyödyllistä tutustua enemmän myös siihen, mitä synnytyksessä tapahtuu ja miksi, miten minä haluan synnyttää ja miten voisin itse aktiivisesti työskennellä tuon päämääräni eteen. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä ja koin itseni enemmän potilaaksi kuin aktiiviseksi toimijaksi.
Ensimmäisen lapseni synnytys oli monin puolin hieno kokemus, mutta valmistautuessani toisen lapseni syntymään, halusin tehdä paljon toisin. Ymmärsin kuinka paljon tukea voi tarvitakaan ja että sitä on myös saatavilla.
Oivalsin, että minä en halua ja minun ei tarvitse pärjätä yksin! Osallistuin yksityiseen synnytysvalmennukseen, ja tukenani olivat tällä kertaa jo raskausaikana puolison ja läheisten lisäksi kätilötiimi ja doula. Olin ajatellut, että haluaisin doulalta ensisijaisesti tukea synnytykseen valmistautumisessa, olihan mukaan tulossa joka tapauksessa puolisoni sekä tutut kotilot. Mitä lähemmäs synnytystä tultiin, sitä varmempi olin siitä, että halusin ehdottomasti doulan pääsevän myös synnytykseen mukaan!
Pienillä asioilla voi olla iso merkitys.
Kosketuksella. Rohkaisevilla sanoilla ja lämpimillä ajatuksilla. Läsnäololla. Sillä, että tietää jonkun olevan paikalla vain sinua varten. Tuntevan toiveesi ja pelkosi. Haluan tukea äitejä ja perheitä heidän ainutlaatuisella matkallaan.
Minua kiinnostaa erityisesti menetelmät, joilla voimme luoda kehollista tasapainoa (mm. Spinning Babies ja rebozoliinoilla tehtävä rentouttava ja tasapainottava hieronta) ja auttaa äidin kehoa rentoutumaan ennen synnytystä ja sen aikana. Niillä voidaan myös edesauttaa vauvaa hakeutumaan synnytyksen kannalta optimaaliseen asentoon ja edistää synnytystä. Täydennän koulutustani jatkuvasti. Tavoitteenani on suorittaa Doulakan sertifiointikokonaisuus (peruskurssi ja sertifiointikurssi) loppuun vuonna 2019. Olen sitoutunut noudattamaan Suomen Doulat ry:n doulan toimenkuvaa.
Osallistuin toukokuussa 2016 Waterbirth Seminariin, jossa toimi kouluttajana saksalainen vesisynnytysten uranuurtaja ja asiantuntija, kätilö Cornelia Enning. Uskon, että tämä seminaari on omalta osaltaan auttanut viemään asiaa eteenpäin ja mahdollistamaan vesisynnytykset ja veteen synnyttämisen yhä useammalle sitä toivovalle. Kiitokset myös Aktiivinen synnytys ry:lle asian esillä pitämisestä, sekä aktiivisille kätilöille, jotka ovat kiertäneet kouluttamassa kätilöitä ympäri Suomea. Tärkeässä osassa ovat olleet myös sairaaloiden lääkärit, jotka ovat avoimesti ottaneet vastaan uutta tietoa ja yhdessä kätilöiden kanssa luoneet uusia perheitä, vauvojen hyvinvointia ja fysiologista synnytystä tukevia käytäntöjä. Vesisynnytys ja/tai veteen synnyttäminen ovat olleet viime vuosiin asti mahdollisia vain osassa synnytyssairaaloita. Lisäkouluttaumisen lisäksi on ollut kipeä tarve myös asennemuutokselle. Veteen synnyttämisen on tutkimuksissa todettu olevan hyvä ja turvallinen vaihtoehto matalan riskin synnyttäjille. Vesi kannattaa <3 llokseni voin nyt kertoa, että viime vuosien aikana on koulutettu huomattava osa suomalaisten synnytyssairaaloiden kätilöistä hoitamaan myös vesisynnytyksiä! Myös TYKS:issä ne ovat nykyään mahdollisia, kunhan vesisynnytyskriteerit täyttyvät.
Doulatyöhön liittyvä koulutus ja luottamustoimet:
Synnytysdoulien sertifiointikurssi / Doulakka, 2016-
Synnytysdoulien peruskurssi / Doulakka, 2015-
Mammakeitaan doulakurssi / Jaga, 2015
Minustako doula? -introkurssi / Suomen Doulat ry, 2014/15
Helkä-rentoutusohjaaja / Laulava Doula, 2018-
Confident Birth / Suomen kätilöliitto, 2017
Rebozo Advanced / Rebozo.nl, 2017
Spinning Babies / Jennifer Walker, Spinning Babies, 2017
Rebozo / Eneyda Spradlin-Ramos & Rebozo.nl, 2016
Gua sha / Kätilö, Kädet ja Sydän, 2016
Synnytyslaulu / Voimaannuttava synnytys, 2016
Mother Blessing -juhlat / Voimaannuttava synnytys, 2016
Kehollista tasapainoa synnytykseen / Jaga, 2015
Istukkailtapäivä / Rakkauden kohtu & Doulakka, 2015
Rebozo Basic / Rebozo.nl, 2015
Suomen Doulat ry:n varapuheenjohtaja 2017-18
Mammakeidas ry:n hallituksessa 2016-2017
Suomen Doulat ry:n hallituksessa 2015 ->
Doularyhmä Å:n perustaminen, 2015
Seminaarit, konferenssit ja muu koulutus:
Midwifery Today - Birth Is a Human Rights Issue, 2016
Aktiivinen Synnytys ry:n 30v juhlaseminaari, 2016
Waterbirth seminar / Suomen Kätilöliitto, 2016
GOLD Midwifery Online Conference / GOLD, 2016
GOLD Perinatal Online Conference / GOLD, 2015
Kotisynnytysseminaari / Aktiivinen synnytys ry, 2013/14/15
Penny Simkin -seminaari / Suomen Doulat ry, 2015
VSSHP ja Imetys ilman stressiä -imetysseminaareja 2016/17
Imetysohjaajakurssi (WHO) / Mammae, 2015
Imetystukiäitikurssi / Imetyksen tuki ry, 2015
Imetystiedon peruskurssi / Imetyksen tuki ry, 2015
European Babywearing Conference, 2013
European Babywearing Conference 2015
Kantovälineohjaaja / Die Trageschule Dresden, 2012/2013
Special needs babywearing / Die Trageschule Dresden 2016
Innostuin kantamisesta jo esikoista odottaessani, ja se on helpottanut huomattavasti arkeamme, sillä molemmat lapsemme ovat olleet VaunuistaKieltäytyjiä lähes koko vauvavuoden ajan. En ollut aiemmin moisesta mahdollisuudesta kuullutkaan. Anteeksi kovasti, rakkaudella valitsemani Brio Happyt.
Imetystukityöhön ajauduin vähän sattumalta. Halusin saada lisää faktatietoa imetyksestä ja ilmottauduin Imetyksen tuki ry:n (ITU ry) järjestämälle perustietokurssille. Järjestö tekee työtä suurella sydämellä ja toiminta on äitilähtöistä. Samaan haluan pyrkiä omassa työssäni.
Olen koulutettu imetysohjaaja (WHO). Täydennän osaamistani jatkuvasti osallistumalla imetystä käsitteleviin seminaareihin ja konferensseihin. Minua tapaa myös epäsäännöllisen säännöllisesti parillisilla viikoilla torstaisin järjestettävissä Imetyksen tuki ry:n imetystukiryhmän kaikille avoimissa vertaistuki-illoissa.